ყველამ იცის, რომ ერთი ჭიქა ღვინო სასარგებლოა, თუმცა თანამედროვე კვლევები ადასტურებს, რომ არანაკლებ სასარგებლოა ერთი ჭიქა ლუდიც. ეს ყველაფერი კი ნატურალურ, დანამატების გარეშე გაკეთებულ პროდუქციას ეხება. თუმცა რომელია ნატურალური ლუდი? ინდუსტრიული ლუდები პასტერიზაციით მზადდება და მათ სარგებლიანობაზე გადაჭრით საუბარი შეუძლებელია. მეორე მხრივ, არსებობს კრაფტ ლუდი, რომელიც ზედმეტი დანამატებისა და პროცედურების გარეშე მზადდება და 100%-ით სუფთა პროდუქტია. კრაფტ ლუდის კულტურა 1950-იანი წლებიდან აშშ-ში დაიწყო და დღეს მას ლუდის ბაზრის დაახლოებით 20% უკავია. ტექნოლოგები ამ ტიპის ლუდს საწყისებში დაბრუნებას უწოდებენ.
კრაფტ ლუდი ბოლო წლებში საქართველოშიც ძალიან პოპულარი გახდა. განსაკუთრებული არომატებითა და პოპულარობით კი ლუდსახარში „ჩემო კარგი“ სარგებლობს, რომელიც ამ დროისთვის მომხმარებელს 5 ტიპის კრაფტ ლუდს სთავაზობს.
„კრაფტ ლუდი პირდაპირი გაგებით არის ხელნაკეთი. ეს ნიშნავს, რომ მის წარმოებაში მეტი ენერგია, მონდომება და ემოცია არის ჩადებული. ინდუსტრიული ლუდების შემთხვევაში საქმეს დანადგარი აკეთებს. ამ შემთხვევაში კი ტექნოლოგი, ლუდის მხარშავი ყველაფერს საკუთარი ხელით ქმნის. მათ ქიმიკოსები და ალქიმიკოსებიც კი შეიძლება ვუწოდო. კრაფტ ლუდის მწარმოებლები ხარისხზე უფრო მეტად არიან ორიენტირებული, ვიდრე გაყიდვების რაოდენობაზე. სწორედ ამიტომ არის ის განსაკუთრებით ხარისხიანი და გემრიელი. კრაფტ ლუდის ისტორია კალიფორნიაში 1950-იან წლებიდან იწყება, როდესაც ინდუსტრიის საფუძვლიანი გადაკეთება მოხდა. შეიცვალა სტანდარტები, ჩამოყალიბდა შიდა სტანდარტი, რომელიც მოედო მთელს მსოფლიოს. ჯერ აიტაცა დიდმა ბრიტანეთმა, შემდეგ კი მთელმაევროპამ და მათ შორის,საქართველომაც. შემიძლია, თამამად გითხრათ, რომ ლუდი დაუბრუნდა თავის საწყისებს და მის ისტორიაში სრულიად ახალი ეტაპი დაიწყო,“- განმარტავს „ჩემო კარგოს“ მთავარი ტექნოლოგი გიორგი მაისურაძე.